sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Sisustus puuta - totta kai

Haaveissani välkkyy joka tapauksessa puutalo. Olen aina pitänyt puusta ja sen lämmöstä enemmän kuin kylmästä ja kovasta teräsbetonista. Tietenkin vanha rapattu tiilitalokin voi olla miellyttävä, mutta puun pehmeys ja lämpö on kyllä enempi minun mieleeni.

Ei kiven käyttö asunnossa tietenkään ole pois suljettu mahdollisuus. Esimerkiksi veljeni kodissa on parissa huoneessa käytetty ihastuttavaa luonnonkiveä lattiamateriaalina. Kovan kiven ainoa huono puoli on varmasti siinä, että juomalasit ja lautaset menevät pudotessaan takuuvarmasti sirpaleiksi. Puulle pudotessaan ne usein säilyvät ehjänä -- jätän kuitekin kiven mieluusti pelkäksi sisustus- tai verhoilumateriaaliksi.

Aika harva talopakettien valmistaja muuten käyttää kiveä rakennusmateriaalina. Paketit on tietenkin helpointa koostaa erilaisista puuelementeistä, jotka ovat helposti kuljetettavissa. Puun lisäksi tiili on vastaavanlainen joustava materiaali -- mutta luonnonkivi taitaa olla aika vieras rakennusmateriaali suomalaisille arkkitehdeille.

Kyllähän täällä tietysti kiveä käytetään julkisissa tiloissa ja rakennuksissa. Graniitti ja marmori antavat ikuisen ja ylellisen vaikutelman, vaikka marmorista on saatu täällä erittäin huonoja kokemuksia varsinkin ulkopintojen materiaalina. Finlandia-talon seinämarmorithan ovat jo surullisenkuuluisia!

Tykästymiseni puuhun on varmaankin peruja lapsuudenkodistani. Koulua edeltävät vuodet asuin kerrostalossa, mutta tokaluokkalaisena muutin vanhempieni kanssa puusta rakennettuun omakotitaloon. Sekin oli talopakettiin perustuva elementtitalo. Talossa oli kuitenkin runsaasti lakattua puupintaa sisällä, ja ulkoseinätkin olivat vain käsiteltyä maalaamatonta puuta. Luulen että noilta vuosilta on peräisin haluni asua puun keskellä.

Toisaalta jos päätyisin ostamaan asunnon Keski- tai Etelä-Euroopasta, saan varmasti jättää tuon haaveeni syrjään. Siellä kivi on kuitenkin se tavallisin rakennusmateriaali -- kenties vanhoja maalaistaloja lukuunottamatta. Taitaa kuitnekin mennä vielä vuosia, ennenkuin ostan perheelleni tuon unelmatalon jostakin Schwarzwaldin ylängöiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti