torstai 15. joulukuuta 2011

Vai ostaisinko sittenkin vanhan omakotitalon?

Oman talon rakentamista helpompi ratkaisu olisi tietysti vanhan omakotitalon ostaminen. Ystäväpiirissäni on kuitenkin tästä huonoja kokemuksia: hometalon ostaminen on aina riski myös ostajalle, vaikka lainsäädäntö onkin viime vuosina turvannut ostajan asemaa selvästi takavuosiin verrattuna.

Eräskin ystäväperhe osti pari vuotta sitten omakotitalon Espoosta. Kaiken piti olla papereiden mukaan kunnossa, mutta vähitellen talosta alkoi paljastua kaikenlaista "pientä". Sen jälkeen kävi ilmi, että hometarkastukset oli tehty sinnepäin, ja että asunnossa oli peitelty menneitä vesivahinkoja. Lopulta ystävieni, asunnon myyjien ja asunnon välittäjän juristit keskustelivat keskenään -- se taas tuli ystävilleni erittäin kalliiksi.

Sen vuoksi en ole lainkaan varma siitä, että uskaltaisin itse ostaa vanhan omakotitalon. Minulla kun ei ole tarpeeksi kokemusta tai osaamista rakennusasioissa, niin en varmastikaan osaisi kiinnittää huomioita oikeisiin asioihin sen paremmin papereissa kuin talon rakenteissakaan. Ehkäpä oman ja uuden rakentaminen olisi kuitenkin se varmin ratkaisu?

Tietysti vanhan asunnon ostamisessa on se hyvä puoli, että säästää hermojaan suuresti. Sukulaisillani omakotitalon rakentaminen ja remontointi ovat aina tupanneet venymään huomattavasti suunniteltua pidemmäksi prosessiksi. Se taas kiristää sekä hermoja että taloudellista tilannetta. Omaan kotiin pitäisi päästä, eikä asua vuokralla -- mutta minkäs teet, kun putkimiehet tai sähkömiehet eivät jaksa vaivautua tekemään urakkaansa valmiiksi.

Ylipäänsä kuulostaa siltä, että luotettavan lvi-liikkeen löytäminen rakennustöitä tekemään on enemmän tai vähemmän sattuman varassa. Sukulaisteni ja ystävieni kokemukset ovat nimittäin olleet lähes järjestään kielteisiä -- eivätkä he uskalla varauksetta suositella ensimmäistäkään käyttämistään yrittäjistä.

Ei kai tilanne nyt oikeasti voi olla niin paha, että pk-seudulta ei löydy luotettavaa työvoimaa omakotitalon rakennustyömaalle? Vai voiko?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti